De strijd tegen de radiowoeker

De wortels van de eerste radiocentrale van Nederland liggen in 1921. Radio-amateur Bauling uit Koog aan de Zaan verlengt de draden van zijn hoofdtelefoons naar de buren, zodat ze zonder aanschaf van een in die tijd zeer kostbaar radiotoestel toch mee kunnen luisteren voor 50 cent in de week. Al spoedig schieten in heel Nederland de radiocentrales als paddestoelen uit de grond. Het is een mooie laagdrempelige ondernemingsvorm met een sterke lokaal-sociale functie.

De communistische partij voert in die crisisjaren strijd op alle fronten en bindt ook de strijd aan met de radiocentrales. Het is de bedoeling dat de prijs van het abonnementsgeld naar beneden gaat. De de Dapperbuurt wordt die strijd gevoerd tegen radiocentrale M.E.R.A. en leidt deze tot een staking, aldus een artikel in de Tribune van 4 augustus 1932.

Staking in de Dapperbuurt

Vorige week Vrijdagavond hebben de bewoners van de Dapperbuurt een openbare vergadering gehouden om gezamenlijk te bespreken, hoe tegen de radiowoekeraars opgetreden moet worden.Na opening en inleiding van de voorzitter, kregen allereerst een afgevaardigde van het comité van actie van de Spaarndammerbuurt het woord en na hem een afgevaardigde van het comité Czaar Peterbuurt. Daarna was het woord aan iemand uit de Dapperbuurt, deel uitmakende van het voorloopig comité.

De radio-centrale M.E.R.A. had ook een afgevaardigde gezonden. De bode van deze zaak wilde de vergadering duidelijk maken hoe slecht zijn baas het wel had! Na uitvoerige discussie verklaarde zich de geheele vergadering, behoudens twee stemmen, bereid Maandag a.s. in staking te gaan. Hierna werd een stakingsleiding gekozen van elf personen.

De geheele vergadering ging met algemeene stemmen accoord dat naast de hoofdeischen: a. 2 stations voor 25 cent b. 4 stations voor 40 cent, de staking niet opgeheven zal worden, alvorens wij de toezegging hadden dat niemand van het personeel eenig nadeel hiervan zal ondervinden.

Ter ondersteuning van deze actie is het gewenscht, dat in alle buurten tegen de radiowoekeraars opgetreden wordt. Als de staking zich tot enkele centrales beperkt, dan steunt de bond van radio-centrales den man, tegen wien het gaat. Twintig centralehouders tegelijk kan de bond echter niet steunen. En daarom moet deze actie algemeen worden.

Overigens, voor de duidelijkheid: onder staking wordt hier verstaan het niet betalen van het abonnementsgeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s