Siebe en Cornelis krijgen twee maanden cel

Uit de Delftsche Courant van 16 juni 1926:

Ernstig verzet

Twee broeders – Siebe en Cornelis – hebben zich voor den politierechter te Amsterdam, mr. Servatius te verantwoorden gehad ter zake van een ernstig verzet tegen de politie, waaraan niet minder dan acht politie-agenten te pas zijn moeten komenn.

Op Zaterdag 12 December van het vorige jaar, ’s namiddags te half vijf, bevonden beide verdachten zich in de Dapperbuurt, allebei beschonken. In dien staat liepen zij te schreeuwen en te zingen.

Twee agenten reden de beide mannen achterna. In de Reinwardtstraat zagen zij hen een volksoploop veroorzaken en wat later namen zij waar hoe zij in een der Van Swindenstraten liepen te razen en te tieren.

Den tijd tot ingrijpen achtten de agenten nu gekomen. Siebe, die het meest de aandacht op zich had gevestigd, pakten zij beet met de bedoeling, hem naar het politieposthuis op het Dapperplein over te brengen. De dronkaard verzette zich echter hevig en werd eindelijk bevrijd door zijn broer Cornelis, die de agenten trapte en sloeg. Deze vatten nu hem aan. Hij verzette zich eveneens hevig en ondervond hulp van een onbekend gebleven derde persoon.

Reeds had de worsteling tien minuten geduurd, toen een aantal andere agenten ten tooneele verschenen. Met zijn achten slaagden de politiemannen er in, Cornelis naar het politieposthuis op het Dapperplein over te brengen.

Nauwelijks was Cornelis opgeborgen of Siebe kwam op het politieposthuis naar zijn broer informeren. Hij werd herkend en ingerekend. Middelerwijl ging Cornelis – thans in het arrestantenlokaal – onvermoeid met kabaal maken voort en vernielde het geheele meubilair.

Het O.M., mr. Reilingh, eischte tegen Cornelis drie maanden gevangenisstraaf. Mr. Servatius, vonnis wijzend, verklaarde dat, waar de politie te Amsterdam een zeer moeilijke taak te vervullen heeft, het op den weg van de rechter ligt om, wanneer zij behoorlijk optreedt, de politie in bescherming te nemen. Het verzet is ernstig geweest. Mr. S. veroordeelde daarom ieder der verdachten tot twee maanden gevangenisstraf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s