Werkloozen Agitatie Comité

Het communistische Werkloozen Agitatie Comité houdt in 1922 diverse propagandatochten door de stad om onder andere haar brochure De geesel der werkloosheid te verspreiden. Zo komt op 14 december 1922 de Dapperbuurt aan de beurt:

Onvermoeid houdt het W.A.C.-bestuur den moed er in. Gisteren was de Dapperbuurt aan de beurt om te worden bestormd met onze couranten en het Manifest “De Geesel der Werkloosheid”. Buurten als deze zijn heel wat moeilijker te bewerken dan de Amsterdamsche Jordaan. Maar overal waar de werkloozen met hun bestuur kwamen, werden de schooiers en keetmakers met sympathie door de bewoners ontvangen. Het beste bewijs dat zij zich niet laten beïnvloeden door de leugens en lasterpraat van den voorzitter van het N.V.V., de heer Stenhuis, en onze couranten gingen flink betaald van de hand.

Na drie uur gecolporteerd te hebben, gingen wij eten en koffie drinken, na eerst voorzichtig een volkskoffiehuis te hebben opgezocht. Want ach, wij werkloozen van het W.A.C. moeten zoo voorzichtig zijn, onze vijanden en tegenstanders spelen de minste onbedachtzaamheid tegen ons uit, en wij moeten zelfs alle schijn vermijden waarvan onze tegenstanders zich zouden kunnen bedienen.

Na het koffiedrinken met frissche moed, nog een veel moeilijker buurt in de Vrolijkstraat en haar zijstraten. Het hart van de S.D.A.P.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s