Mislukte zaterdagavondsluiting slagers

Er worden veel te veel uren gemaakt in de slagersbranche. Daarom start de Amsterdamsche Vleeschhouwersvereeniging V.A.S. eind 1925 een actie om de slagers in de Indische Buurt en in de Dapperbuurt zaterdagavond om 21.00 uur hun winkels te doen sluiten. Deze Amsterdamse patroonsvereniging staat als ‘neutraal’ bekend en start het initiatief vanwege het verzoek daartoe van diverse gezellenverenigingen. Een en ander heeft te maken met de handhaving van de arbeidswet, waarbij de werkweek op 48 uur gesteld is.

De actie lijkt in eerste instantie een groot sukses. Er zijn in de Indische Buurt en Dapperbuurt in totaal 62 slagers gevestigd, waarvan er 59 zonder morren mee doen met de actie en twee sluiten vanwege de anderen. Er is er nog één over die niet mee wil doen en daardoor dreigt de actie toch te stranden. Inmiddels doet nummer twee de deuren weer open na druk van de varkensslachtsorganisaties. Het V.A.S. gaat nu door middel van brochures druk uitoefenen, en de laatste twee sluiten alsnog.

Inmiddels is echter de Rooms-Katholieke Slachterspatroonsvereeniging Sint Petrus het niet eens met de afgedwongen sluiting en weet een slager, Hillekman, aan te zetten zijn zaak weer te openen. Tegelijk gaat de man naar de rechter, die uitspreekt dat de V.A.S. weliswaar mag ageren tegen de winkelopenstelling zaterdagavond na 21 uur, maar geen namen meer mag noemen. Enige andere slagers openen nu ook weer de winkel en de actie kan daarmee als mislukt beschouwd worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s