Aanleg Dapperplein

De eerste bouwterreinen aan het Dapperplein worden geveild halvewege 1891. Op het plein zelf worden boomgewassen geplant. In 1892 is het Dapperplein in volle bouw. De eerste woningen worden opgeleverd.

Enige eerste bewoners van het Dapperplein:

Op Dapperplein 48 vindt in augustus 1892 een kleine binnenbrand plaats. Koopman en schoenfabrikant Jacob Appeldoorn op Dapperplein 50 wordt in oktober 1893 failliet verklaard. Op Dapperplein 63 wordt A.H.Th. Vierbach, vroeger winkelier in Harderwijk, in augustus 1892 failliet verklaard. Op Dapperplein 6o woont de rooms katholieke familie van Corn. Keet Cz. Op Dapperplein 65 woont L.J. Inters, die onder andere bekend is als verkoper van het thee-merk Thee Thomson. Op Dapperstraat 77 wordt bij burgerlieden een flink meisje gevraagd “vereischte kunnende wasschen”. Op Dapperplein 99 zit café Voorwaarts. Café Voorwaarts is de uitvalsbasis van de socialisten, die vanuit het Dapperplein in 1895 en 1896 meerdere demonstratieve wandelingen door de stad organiseren (Kommunistenklub “Muiderpoort en Omstreken” ). oproepDie wandelingen, waarbij gekolporteerd wordt met socialistische brochures en kranten, gaan nogal eens gepaard met botsingen met andersdenken, zoals bovenstaan krantenbericht uit Recht voor Allen uit september 1896 ook illustreert. Wanneer de socialisten met rode vlaggen vanaf het Dapperplein de stad in paraderen, schroomt de tegenstander niet met stenen te gooien en komt het soms tot hele veldslagen.

Op het Dapperplein zit in ieder geval vanaf 1897 een politiepost. Tegenover Dapperplein 79 staat een brievenbus.

harinckDe Dapperbuurt heeft in de jaren 1890 al veel last van venters, die hun waren aan de stoeprand aanbieden, vaak juist tegenover winkeliers die niet altijd even gemakkelijk hun hoofd boven water houden. Bovendien verstoppen ze de straat. Daarom is er al vroeg sprake van gedachten om op het Dapperplein een dagmarkt te gaan inrichten, waar de venters met hun waren kunnen staan. Een voorstel dat in 1894 daartoe door de Vereeniging Algemeen Belang Buurt ZZ in de Gemeenteraad wordt gedaan wordt echter afgewezen. Wel gaan venters steeds meer het Dapperplein uitkiezen als geschikte lokatie om hun waren uit te venten (zie bericht hierboven uit Recht voor Allen van 1 mei 1896) en dreigt op die manier toch impliciet een soort markt te ontstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s