Aanleg Van Swindendwarsstraat

De Van Swindendwarsstraat is in eerste instantie niet gepland door de Amsterdamse Gemeenteraad. In het oorspronkelijk stratenplan loopt de Derde van Swindenstraat – de huidige Van Swindenstraat – door van de Pontanusstraat naar de Linnaeusstraat. De Firme Groenewegen echter, die een groot deel van het te bebouwen deel in handen heeft, stelt een nieuw stratenplan voor. De Van Swindendwarsstraat dient daarbij om de aanleg van het Burgerziekenhuis mogelijk te maken. Oospronkelijk zou dit perceel doorsneden worden door de Derde van Swindenstraat. Zie voor details plattegrond hieronder. De eerste plattegrond (1883) is van de eerste opzet; de tweede plattegrond van de tweede opzet die ook daadwerkelijk gerealiseerd is.

omgeving 1883

nieuwlandstraat.png

De naam Van Swindendwarsstraat wordt door de Gemeenteraad vastgesteld in 1891. De bouw vangt vermoedelijk ergens aan in 1893. In mei 1894 is er wat consternatie, wanneer een in aanbouw zijnd huis plotseling instort. Er zijn geen gewonden, want de instorting gebeurt ’s avonds, als de arbeiders naar huis zijn. De eerste woningen aan de Van Swindendwarsstraat worden bewoond begin 1895.

Enige eerste bewoners zijn de volgende personen. Op Van Swindendwarsstraat 2 zit een schoenmakerswerkplaats. Boven de schilderwerkplaats wonen timmerman v.d. Broek en schilder J. Boode. De schoenmakerswerkplaats raakt in brand in juli 1895 en brandt geheel uit. Op van Swindendwarsstraat 13 vindt in februari 1895 een kleine schoorsteenbrand plaats. Op van Swindendwarsstraat 18 wordt bij de heer A. Bouwens in mei 1895 een bestelhuis van de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij gevestigd.

Verder is er niet zoveel nieuws, die eerste jaren van de Van Swindendwarsstraat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s