Moord in de Commelinstraat

Wanneer de jonge E.F. in 1960 met zijn vrouw in de Commelinstraat komt wonen, lukt het niet om een goede relatie met de buren op te bouwen. Het gaat direct al mis bij de eerste ontmoeting, wanneer de buurvrouw joviaal aangeeft “Ik heet Grietje” en “zeg maar jij hoor”, terwijl de nieuw aangekomene mevrouw F. hierop reageert door zichzelf voor te stellen als mevrouw F. Dit zet veel kwaad bloed bij de buren. Wij citeren de Maasbode:

“Wat verbeeldt die kapsonesmeid zich wel”, had een der buurvrouwen verontwaardigd opgemerkt.

De verhoudingen verslechteren direct snel, aangezien de buurvrouw alom stemming begint te maken tegen de nieuwe bewoners. Het leven van de nieuwe bewoonster wordt tot een hel gemaakt. Zo wordt zij ook door buurvrouwen geslagen, die ieder moment verhaal komen halen vanwege bijvoorbeeld het lawaai van de twee kinderen. Het gaat zo ver dat de mevrouw F. overspannen wordt en niet langer kan werken. Zij gaat dan enige tijd op vakantie ter ontspanning en komt enige maanden later weer hersteld terug.

De buurvrouwen versterken echter hun offensief. Dit gaat nu ook op de zenuwen van de heer F. werken, elecricien bij Ford. Op een slechte dag schaft hij een stiletto aan, omdat buren hem hadden toegeroepen hem binnenkort met zijn allen eens in elkaar te zouden gaan slaan. Op 8 september 1961 is het zo ver. De fatale dag is gearriveerd. Benedenbuurvrouw Alberta de Waal, moeder van drie kinderen, is weer naar boven gekomen om verhaal te halen. Volgens de heer F. snauwde zij hem toe en gaf hem tevens een duw. De heer F. haalde daarop zijn stiletto te voorschijn en diende de onderbuurvrouw acht steken toe. De stervende Egberta weet aan toegesnelde buurtbewoners nog juist mee te geven gestoken te zijn door de heer F., alvorens zij buiten bewustzijn raakt en uiteindelijk in het OLVG overlijdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s