Aanleg Pontanusstraat

De Pontanusstraat wordt, volgens het besluit van de Gemeenteraad in juli 1877, genoemd naar Johannes Isacus Pontanus, een Amsterdams geschiedschrijver uit het begin van de zeventiende eeuw. De Pontanusstraat loopt in eerste instantie van de singel tot aan de Eerste van Swindenstraat. Woningbouw in eerste instantie niet aan de straat plaats; wel bevindt zich er de kop van diverse straten, zoals die van de Wagenaarstraat, Commelinstraat, Van Zesenstraat en Pieter Vlamingstraat.

De Dapperbuurt heeft in de eerste jaren van haar bestaan veel last van wateroverlast. Dit is ook het geval aan de Pontanusstraat. Tussen deze straat en het spoor bevinden zich stilstaande waterpoelen, die in de zomer een ondragelijke stank verspreiden, aldus een ingezonden brief in het Nieuws van den Dag van 20 augustus 1880.

Eerste bouw van huizen aan de Pontanusstraat start in de tweede helft van 1882. Eerste winkelier die van zich laat horen is J.N.J. Van Kluijve, die eind een koek- en broodbakkerij opricht te Pontanusstraat 27. Naast hem zit kleermaker J. Schreurs, op nummer 28. straatjeugdJ.H.F. Gronloh start in diezelfde periode een blikslagerij op de hoek van de Mauritskade en de Pontanusstraat, in de kelder van het pand. Langzaam maar zeker begint de straat bewoond te worden. Dit levert ook wel eens overlast op door optreden van baldadige jeugd, zoals blijkt uit bijgaand bericht uit De Tijd van 29 februari 1884.

Er gebeurt verder niet veel bijzonders in de eerste jaren van het bestaan van de Pontanusstraat. Er valt eens een heistelling om, een in aanbouw zijnd huis raakt in brand en onverlaten stelen brood er wat geld uit een onbeheerd staande bakkerswagen. Maar verder geen grote of karakteristieke gebeurtenissen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s