Aanleg Pieter Vlamingstraat

De Amsterdamse Gemeenteraad besluit in 1880 een straat in de nieuwe buurt buiten de Muiderpoort naar Pieter Vlaming te noemen. Het is niet helemaal duidelijk waarom, want Vlaming (1686-1733) staat niet bekend als geschiedschrijver, zoals Wagenaar, Commeling, Van Zesen en Pontanus, maar een dichter, en niet een zeer beroemde. Hoe dit alles ook zij, de eerste bouwactiviteiten aan deze straat beginnen al spoedig en het eerste winkelpand aan Pieter Vlamingstraat 72 wordt al in augustus 1881 geveild.

vlamingEr is verder niet zo veel bekend over de eerste jaren van de Pieter Vlamingstraat. In ieder geval zit op de nummers 38-40 in ieder geval Concordia, inrichting voor Lager en Gymnasiaal Onderwijs. Hoofd van de school is de heer C.B. Héman.

Bijzonder is dat in 1884 op Pieter Vlamingstraat 29 in 1884 een brandweerpost tot stand komt, een voorloper van de huidige brandweerkazerne. Dit op aandringen van de Vereeniging Muiderpoort en Omstreken, die zich al enige tijd verdienstelijk maakt voor de bewoners van het Muiderpoortkwartier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s