Aanleg Eerste van Swindenstraat

De naam Van Swindenstraat wordt in 1877 door het Gemeentebestuur vastgesteld. Jean Henri van Swinden is een achttiende eeuwse Amsterdamse wis- en natuurkundige. Eerste bouwterreinen worden geveild begin 1881 en ook de straat zelf (zonder bebouwing) wordt aangelegd. Onder de straat loopt een riolering. De straat wordt voorzien van gasverlichting.

cleeffIn 1882 wordt de straat inmiddels bewoond. Op Van Swindenstraat 5 woont reizend koopman Aaron de Vries, die in 1884 failliet verklaard wordt. Gerardus Bernardus Straatsburg, timmersman op Van Swindenstraat 7, gaat in 1883 failliet. Johan Christoph Luthin, koopman in heipalen en aannemer in funderingswerken, woont op Van Swindenstraat 27 en gaat in 1885 failliet. Op Van Swindenstraat 29 zit vanag 1885 een verloskundige, A.M.E. Partman geboren Hermsen. Vogelhandelaar Van Cleeff & Co. vestigt zich op nummer 45. Gepensioneerd kapitein J. Kesler van het leger van Oost Indië woont op nummer 47; later woont hier de Wed. J. van Muilwijk, die handelt in heipalen. Op Van Swindenstraat 51 gaat voormalig kruidenier P.D. van Rhijn failliet. Op Van Swindenstraat 61 zit een blikslager, H. van der Star. vleesOp Van Swindenstraat 69 vestigt zich een varkensslachterij, die in 1883 wat minder gunstig in het nieuws komt (zie bericht hiernaast),  en op 77 zit makelaar J. Brouwer, die in 1884 een actie start om in de nieuwe buurt ook een Protestantse kerk te gaan bouwen.

De straat kan vooralsnog maar aan één kant bebouwd worden. Dit vanwege de aanwezigheid van een oude sloot direct ten zuiden daarvan, de Molentochtvliet, die vanwege de waterhuishouding in de polder niet gedempt mag worden. Zie deze sloot ook op onderstaande kaart van 1875, waar de Van Swindenstraat overigens nog niet op getekend is.

omgeving 1875

De gemeente overweegt daarom in 1883 om de sloot te overwelven, zodat wel degelijk ook huizenbouw aan de zuidzijde van de Van Swindenstraat plaats kan vinden. De werken starten datzelfde jaar nog.

De straat staat halverwege de jaren 1880 niet gunstig bekend. Er is sprake van veel diefstallen en overlast. Landelijke kranten spreken er schande van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s