Aanleg Dapperstraat

dapperDe Dapperstraat is genoemd naar de zeventiende-eeuwse Amsterdamse geschiedschrijver Olfert Dapper en wordt in juli 1877 gekozen voor één van de nieuwe straten buiten de Muiderpoort, samen met de Van Swindenstraat, Pontanusstraat en Van Zesenstraat. Inmiddels bestaan dat al de Wagenaarstraat en de Commelinstraat. Voor de duidelijkheid: in de eerste jaren wordt alleen het noordelijk deel van de Dapperstraat aangelegd, aangezien op de lokatie van de Eerste van Swindenstraat nog een sloot ligt, die eerst gedempt moet worden voordat de bouwactiviteiten naar het zuiden uitgebreid kunnen worden.

De eerste ondernemer – in garen en band – doet zich al in november van datzelfde jaar horen; zie advertentie hieronder.

vlijt

Wat bewoners van de eerste jaren. Op Dapperstraat 1 zit P. Dietz, ‘maitre de dessin, peintre & restaurateur’, die zich ook aanbiedt als privaat- of klassikaal docent. De kruidenierswinkel van J. Wennink zit op Dapperstraat 2. wenninkOp Dapperstraat 7 zit tabak- en sigarenhandelaar J.A. Scholten, die overigens eind 1880 failliet gaat. Op Dapperstraat 18 zit C. Mol, in galanterieën. Mol heeft ook als Rijksdepothouder het recht om postzegels te verkopen. Buurman van Mol is D. Hazelaar, op Dappermarkt 20, die onder andere een thee-depot heeft. M. Turfkruijer, mogelijk een diamantbewerker, zit op Dapperstraat 21. Op Dapperstraat 26 zit een niet bij name genoemde tekenleraar, die aanbiedt hulponderwijzers en hulponderwijzeressen tekenen te leren. uitvinderOp Dapperstraat 29 vestigt zich in 1881 een naaimachinereparateur en -handelaar, H. Sadelaar. J.J. Wesselman op Dapperstraat 70 is een uitvinder. Hij heefteen controle-inrichting voor voertuigen ontwikkeld en zoekt een compagnon.

Op de hoek van de Dapperstraat en de Van Zesenstraat wordt al halverwege 1878 een café geopend, dat binnen een half jaar wordt overgenomen en voortaan door het leven gaat als café-biljart Linnaeus. Men kan hier ook kranten lezen, die door de gelegenheid worden uitgestald.

klachtNaar de hoek van de Dapperstraat en de Pieter Vlamingstraat verhuist in 1880 metselaar en aannemer J. Dregmans. Op de andere hoek zit Café Schmitz, met een tapperij, slijterij en biljart- of danszaal.

Op de hoek van de Dapperstraat en de Prins Mauritskade tenslotte vestigt zich Th. van der Hurk met zijn café Prins Maurits.

In mei 1879 wordt er een brandschel aangebracht in de Dapperstraat.

Maar verder gebeurt er niet zoveel in de straat, die eerste jaren. Er wordt hooguit geklaagd over de gebrekkige bezorging van de post.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s