Floralia

floralia2In september 1873 wordt in Amsterdam een Floralia-vereniging opgericht. Doel van de vereniging is het bijdragen aan de ontwikkeling van de volksbeschaving door het kweken van planten. Het is de bedoeling dat de mindere klassen gevoel voor planten bijgebracht wordt, zodat ze daardoor ook beter leren om voor zichzelf en hun gezin te zorgen. Hiervoor zullen tentoonstellingen over planten georganiseerd worden, bij voorkeur in samenwerking met de Koninklijke Nederlandsche Tuinbouwmaatschappij Linnaeus (Frankendael) en gepaard met volksspelen en activiteiten voor kinderen van 8-14 jaar. Tijdens de tentoonstelling worden arbeiders in staat gesteld om door henzelf gekweekte planten (de kiemen krijgen ze gratis aangeleverd) ten toon te laten stellen. De statuten van de vereniging worden in februari 1874 koninklijk goedgekeurd.

floraliaDe tentoonstellingen worden in eerste instantie op het terrein van de Koninklijke Nederlandsche Tuinbouwmaatschappij Linnaeus gehouden (zie bericht uit 1874 hiernaast). Al vrij spoedig komen de gekweekte planten wat in de schaduw te staan en wordt Floralia vooral een groot kinderfeest, enthousiast gesponsord door de betere stand. De Floralia feesten worden georganiseerd samen met de Amsterdamse Vereeniging tot Veredeling van het Volksvermaak en het Nut voor ’t Algemeen. De feesten dienen een alternatief te bieden voor de kermissen die per 1876 in Amsterdam afgeschaft wareen en die als zeer ongunstig bekend stonden.

Elders in het land (Rotterdam, Leiden, Middelburg, Arnhem, Leeuwarden, Delft, Den Haag, Assen, Maastricht, Utrecht en allerlei kleinere provincieplaatsen) vindt navolging plaats van het initiatief. De Floralia-tentoonstellingen bloeien en halverwege de jaren 1870 vragen duizenden Amsterdamse arbeiders een stekje aan. De Amsterdamse tentoonstelling gaat door de stad zwerven en wordt 1879 en 1880 op de Roomtuintjes gehouden. Vanwege verkoop van de Roomtuintjes in 1881 verhuist de tentoonstelling in dat jaar naar Café Flora aan de Weteringschans. Uiteindelijk zal de Amsterdamse Floralia-vereniging het uithouden tot 1908. Elders in Nederland zijn tot op vandaag de dag nog steeds Floralia-verenigingen actief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s